Het Anker Effect: hoe het onze beslissingen beïnvloedt

4-2-2020

Het Anker Effect is een beïnvloedingstechniek die marketeers en verkopers kunnen gebruiken om hun doelgroep te beïnvloeden. Het idee achter het Anker Effect is dat mensen zich laten leiden door de eerste informatie die ze krijgen bij het nemen van een beslissing. Deze eerste informatie wordt het "anker" genoemd en heeft een sterke invloed op de uiteindelijke beslissing van mensen.

Bijvoorbeeld, stel je voor dat je een product verkoopt voor €100 en je wilt je doelgroep overtuigen om het te kopen. Als je het product eerst aanbiedt voor €200 en vervolgens het bedrag verlaagt naar €100, zullen mensen het aanbod van €100 als een goede deal beschouwen in vergelijking met het hogere bedrag van €200. Dit komt omdat het hogere bedrag dient als het anker en mensen zich daarop richten, zelfs wanneer het bedrag wordt verlaagd.

Dit principe kan ook worden toegepast in de marketing van prijzen van producten. Door hogere prijzen te tonen, kan je je doelgroep ervan overtuigen dat jouw lagere prijs een goede deal is. Het Anker Effect kan ook worden toegepast op andere elementen van marketing en verkoop, zoals de manier waarop je producten presenteert, de informatie die je geeft en de manier waarop je producten prijst.

Het is belangrijk om te onthouden dat het Anker Effect een krachtig hulpmiddel kan zijn, maar het moet op de juiste manier worden gebruikt. Overdrijven kan leiden tot wantrouwen en kan schadelijk zijn voor je merk of product. Daarom is het belangrijk om te leren hoe je het Anker Effect op een subtiele manier kunt toepassen in je marketing en verkoop.


Deel dit bericht

Om deze functie te kunnen gebruiken moet u de cookieinstellingen wijzigen

Meer