Stimuleer met beide hersenhelften

3-1-2020

Een inzicht vanuit de neurowetenschap, is dat de hersenen bestaan uit twee hersenhelften die beide een aantal specifieke functies hebben. Bij de opbouw van content kun je hiermee rekening houden, zodat je zoveel mogelijk beide hersenhelften stimuleert.

In de praktijk zorgt de rechterhersenhelft ervoor dat je iets ziet. Op basis daarvan zorgt de linkerhersenhelft ervoor dat je de tekst gaat lezen. De beide boodschappen die via de hersenen lopen, moeten dezelfde inhoud bevatten. Als dit niet zo is, ontstaat er een ‘conflict’ (tegenstrijdigheid) in de hersenen. Mensen willen snel een beslissing nemen of zij daadwerkelijk verder gaan met lezen. Een ‘conflict’ in de hersenen zorgt voor vertraging en mogelijk afhaken.

 

Storytelling
Voor contentcreatie betekent het bovenstaande dat de teksten en het bijbehorende beeldmateriaal goed op elkaar afgestemd moeten zijn en geen tegenstrijdige informatie moeten bevatten.

Een goede manier om met content beide hersenhelften aan te spreken, is het inzetten van storytelling. Doordat verhalen zowel onze linkerhersenhelft (ratio) als rechterhersenhelft (emotie) raken, begrijpen we verhalen niet alleen, maar ‘voelen’ we ze tegelijkertijd.

 

 


Deel dit bericht

Om deze functie te kunnen gebruiken moet u de cookieinstellingen wijzigen

Meer