Schreeuw niet zo

28-6-2021

FIJNE CAPS LOCK DAG! VANDAAG STAAT DE HOOFDLETTER CENTRAAL. JE MAG VANDAAG DUS ONGEGENEERD DE CAPS LOCK GEBRUIKEN.

Je zult er echter geen vrienden mee maken, vooral niet in zakelijke kringen. Bij het lezen van een tekst in hoofdletters weten de meesten meteen wat dat betekent: je bent aan het schreeuwen.

Een mailtje in caps lock naar je baas of klant kan dan hele vervelende miscommunicaties opleveren, hoe goed het ook bedoeld is. Niet iedereen is zich bewust van de ongeschreven regels van digitaal communiceren, daarom zet Matchd een aantal tips voor je op een rij die op alle digitale communicatie van toepassing is.

Caps lock. Deze functie werd ooit bedacht als hulpmiddel voor mensen met een handicap. In de tijd van typemachines was het soms lastig om de Shift-toets ingedrukt te houden en daarom werd Caps lock bedacht. Op een modern toetsenbord is Caps lock eigenlijk overbodig, maar de toets is nog steeds aanwezig. En wordt nog veel gebruikt, soms iets te veel...

Zoals hierboven al even werd genoemd, is het schrijven in hoofdletters not done. Hoofdletters zijn voor schreeuwend taalgebruik en kunnen daarom maar beter niet op de werkvloer worden gebruikt. Dit geldt eigenlijk voor alle communicatie: e-mail, brieven, promotiemateriaal.

Als je iets wilt benadrukken, zijn daar andere mogelijkheden voor. Denk bijvoorbeeld aan dikgedrukte (bold) of cursieve tekst, een groter lettertype of het gebruik van een titel.


Deel dit bericht

Om deze functie te kunnen gebruiken moet u de cookieinstellingen wijzigen

Meer