Pas op voor nieuwe facebook-phishingtrucs

30-6-2023

Een nieuwe vorm van Facebook-spam komt om de hoek kijken, en deze keer richt het zich op gebruikers met berichten die beweren dat posts niet geplaatst kunnen worden vanwege vermeende schendingen van de Facebook-regels of vanwege ongebruikelijke activiteiten op je account of fanpagina. Hoewel dit verontrustend kan lijken, hoef je niet in paniek te raken. Deze berichten zijn niets meer dan spam; verwijder ze gewoon.


Hoe kun je phishing herkennen?

Deze phishingaanvallen zijn verrassend goed uitgevoerd, maar er zijn nog steeds veel spelfouten en ongebruikelijke zinsconstructies. Waarom phishers geen gebruik maken van AI-chatbots is een raadsel. Deze vorm van phishing komt vaak in de vorm van officieel ogende berichten en creëert een gevoel van urgentie, zoals: "Als we binnen de komende 24 uur geen reactie van u ontvangen..."


Blijf alert, blijf veilig

Bij deze nieuwe golf van phishing is het van belang om kalm te blijven en logisch na te denken. Zou Meta echt zo'n bericht sturen? Zouden ze meteen allerlei content verwijderen vanwege een vermeende schending? Waarschijnlijk niet. Let op de formulering en bedenk of wat wordt beweerd logisch is. En onthoud altijd: klik niet op verdachte links. 

Wat kun je doen?

  • Verwijder en negeer: Wis verdachte berichten en klik niet op enige links of bijlagen.
  • Meld als spam: Markeer de berichten als spam om anderen te beschermen.
  • Controleer officiële kanalen: Als je twijfelt, controleer dan de officiële pagina's van Meta voor eventuele waarschuwingen of meldingen over de specifieke phishingaanval.
     

Hoewel er momenteel geen directe contactmogelijkheden zijn met Meta voor dergelijke meldingen, is het belangrijk om kritisch te zijn en verdachte berichten meteen te negeren. Door samen alert te blijven, kunnen we deze pogingen tot phishing weerstaan.

 


Deel dit bericht

Om deze functie te kunnen gebruiken moet u de cookieinstellingen wijzigen

Meer